Kürtaj

Kürtaj kelime anlamı olarak küretajdan gelir ve küretaj kazıma anlamına gelir. Kürtaj tıp dilinde sadece fetüs aldırma olarak bilinmez. Kazıma anlamına geldiği için tanı veya teşhis için yapılan rahim içinden doku alma işlemlerinin tümüne kürtaj denilebilir. Gebelik sonlandırma için yapılan kürtajın bazı prosedürleri bulunur. Kürtajın yapılması için gebeliğin 10 haftayı geçmemesi gerekir

 

Kürtaj Nedir?

İstenmeyen gebelikler kürtaj sayesinde sonlanabilir. Kürtaj kişinin kendi isteklerinden kaynaklandığı gibi hamileliğin kişi için uygun olmadığı durumlarda doktor önerisiyle de yapılabilir. Kişi istemediği bir gebelik yaşadığında kürtaj işlemine başvurabilir.

Kürtaj Çeşitleri

Kürtaj için birçok yöntem bulunur. Hastanın sağlık durumuna ve fetüsün kaç haftalık olduğuna bakılarak uygun olacak şekilde kürtaj yöntemi tercih edilir. Kürtaj çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Medikal Kürtaj (İlaçla Kürtaj): gebeliği destekleyen progesteron hormonu engellenir ve rahim kasılmaları gerçekleştirilerek gebeliğin sonlanması sağlanır.
  • Vakum Aspirasyonu (Emme Kürtaj): rahim ağzı genişletildikten sonra vakum cihazı ile işlem gerçekleştirilir. Genel anestezi veya lokal anestezi ile yapılabilir.
  • Dilasyon ve Kürtaj (D&C): rahim ağzı genişletilerek bir aletle rahim içi kazınır. Genellikle genel anestezi altında yapılan bir işlemdir.
  • Dilasyon ve Evakuasyon (D&E): rahim ağzı genişletildikten sonra vakum aspirasyonu ile birlikte cerrahi aletler kullanılabilir.
  • Indüksiyon Kürtaj: rahim kasılmalarını başlatılarak gebeliğin sonlandırılması ilaçlarla sağlanır. Doğuma benzer bir süreç olduğu için hastanede kalmak gerekebilir.

 

kurtaj-nasil-yapilir

 

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj lokal ya da genel anesteziyle yapılabilir ve lokal anestezi yapıldığı durumlarda kişi ayaklarını yukarıya uzatabileceği sandalyeye oturtularak işlemi gerçekleştirilir. Rahim ağzı çevresine lokal anestezi birkaç noktadan uygulanır ve birkaç dakika anestezinin etki etmesi beklendikten sonra işleme başlanılır. Genel anestezi uygulanıyorsa kişinin işlemin 12 saat öncesinde bir şey yememesi gerekir. Genel anestezi yapılmadan önce kişi yine ayaklarını yukarıya uzatabileceği sandalyeye oturtulur ve işleme başlanılır. Bundan sonraki işlemler lokal ya da genel anestezi etkisindeyken aynıdır. Genital organlar dezenfekte edildikten sora rahim ağzı genişletilir. Plastik kanüller rahim içerisine yerleştirilerek kanülün dışarıda kalan uç kısmına negatif basınç uygulaması için enjektör takılır. Enjektör çalıştırılmaya başladıktan sonra negatif basınç oluşarak rahim içindeki dokuların enjektörün içine gitmesi sağlanır. Geride kalan kısım metal bir kürekle temizlenir. Bu temizleme işleminden sonra işlemin sonunda gelinir ve hastanın anestezi etkisinden çıkması beklenir.

Kürtaj Sonrası

Kürtaj için öncesi ve sonrası ultrasonografisi çekilir. İşlem sonrasında lekelenme gerçekleşebilir. Bu sebeple işlemden sonra ped kullanımı sağlanabilir. Kürtajdan sonra bazı uygulanması gereken durumlar bulunur. İşlemden sonra en az 1 hafta olacak şekilde ilişkiye girilmemesi gerekir. Ayrıca işlem sonrası vajinal enfeksiyon gelişebilir ve ilaç kullanımı gerekebilir. Kürtaj işleminden sonra hafif kramplar ve ağrı görülebilir. Ancak bu ağrı fazlaysa ve birkaç günden fazla sürmüşse doktora danışmak gerekir. Kişi birkaç gün istirahat etmeli ve kendisini zorlayacak işlerden kaçınmalıdır. Bir hafta kadar ağır kaldırmamak ve yorucu sporları yapmamak gerekir. Kürtaj işleminden bir süre sonra tekrar kadın hastalıkları uzmanı ile görüşmek ve herhangi bir komplikasyon gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmek önemlidir.

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj yöntemlerine göre kürtaj fiyatları da değişiklik gösterir. Kişinin ne kadar süredir gebe olduğu kullanılan yöntemi de etkileyeceğinden fiyatlarda farklılık oluşmasına neden olabilir. Kullanılan anestezi yöntemi de fiyatı etkileyen önemli bir faktördür. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Yasemin İlkit bu alanla ilgilenmektedir. Kürtaj hakkında merak ettikleriniz hakkında bilgi almak için iletişim kısmında bize ulaşabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

normal-dogum
Normal Doğum

Normal doğum ile doğumdan sonra anne gündelik yaşamına daha hızlı döner. Hastanede ka…

Devamını Oku
gebelik-takibi
Gebelik Takibi

Gebelik haberi alındıktan sonraki 40 hafta süren gebelik boyunca anne ve bebeğin düze…

Devamını Oku