Rahim ağzı kanseri, yavaş gelişen ve belirti göstermeme ihtimali de bulunan bir kanser türüdür. Genellikle HPV kaynaklı ortaya çıkan bu kanser türü için öncelikle HPV kapmamaya dikkat etmek gerekir. Rahim ağzı kanserini önleyebilmek için HPV aşısı yaptırmak ve düzenli olarak Pap Smear testi olmak önerilmektedir. Rahim ağzı kanseri, en yaygın dördüncü kanser türüdür ve 40 yaşından sonra görülme olasılığı artmakta, en çok da 50-55 yaş aralığında görülmektedir.
Rahim ağzı kanserine neden olan etmenler, kişinin önleyebileceği faktörler olduğu için bu kanser türünün önlenebilirliği oldukça fazladır. Düzenli test yapılması, sağlıklı bir yaşam ve HPV aşısı rahim ağzı kanserinden korunmak için uygulanmalıdır.
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim ağzı, serviks olarak da bilinen rahmin vajinaya açılan kısmıdır. Serviksin iç ve dış kısmında iki farklı doku bulunmaktadır. Serviks kanseri de çoğunlukla bu birleşim noktasında görülmektedir. Yıllar içerisinde, kansere neden olabilecek faktörlerin zamana yayılmasıyla birlikte oluşmaktadır. Genellikle 35 ila 55 yaşları arasındaki kadınlarda görülmektedir. Serviks kanseri çoğunlukla 20 yaş altındaki kişilerde görülmese de 65 yaş üzerinde görülebileceği için, 18 ve 70 yaş arası her kadının düzenli olarak yaptırması gerekmektedir.
Rahim ağzı kanseri, genellikle bir belirti göstermeden ilerleyen kanser türüdür. Rahim ağzındaki hücreler kanserleşmeye başlayınca ve artık kanser çevredeki dokulara yayılmaya başlayınca bu hastalık belirti göstermektedir. Rahim ağzı kanserinin belirtileri arasında;
- Kötü kokulu ve kanlı vajinal akıntılar,
- Anormal vajinal kanamalar,
- Adet kanamasının anormal düzeyde olması,
- Cinsel ilişkide ağrı hissedilmesi görülmektedir.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedenleri
Rahim ağzı kanserinin oluşmasında birkaç faktör rol oynamaktadır. Bu sayacağımız risk faktörlerinin oluşumu kesinlikle kanser olunduğuna işaret etmemekte, sadece kanserli kişilerde bu faktörlerin görüldüğünü ifade etmektedir.
- HPV bulaşı
- Cinsel ilişkinin çok sayıda partnerle olması
- AIDS
- Sigara kullanımı
- Chlamydia enfeksiyonu
- Düzenli pap smear testinin yaptırılmaması
- Fazla kilo ve düzensiz beslenme
- Uzun süre doğum kontrol hapı kullanma
- Ailede rahim ağzı kanserinin görülmesi
Rahim Ağzı Kanseri Testi
Rahim ağzı kanseri, kadınların yakalandıkları kanserler arasında en ölümcül olanı sayılabilmektedir. Günümüzde rahim ağzı kanserinin taramasında “Pap Smear” testi kullanılmakta ve kanseri erken teşhis etmede önemli rol oynamaktadır. Rahim ağzı kanseri testi olarak da bilinen Pap smear testi düzenli şekilde uygulandığında, kanser taraması yapma görevi gördüğü için kanserin önlenmesine yardımcı olabilmektedir. Pap testi ile rahim ağzında kansere daha dönüşmemiş hücreler saptanmaktadır. Bu nedenle düzenli aralıklarla kadınların bu testi yaptırması gerekmektedir. Pap smear testi sayesinde kadınların rahim ağzı kanseri nedeniyle ölüm oranı %74 kadar azalmaktadır.
HPV DNA, rahim ağzı kanseri olan kadınların çoğunda görülmekte olduğu için rahim ağzı kanserinin taramasında HPV DNA testi de uygulanmaktadır. Serviks kanserinde erken tanı her zaman hayat kurtarmakta ve hastalığı önlemektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Aşısı
Rahim ağzı kanseri görülen çoğu insanda HPV de görülmektedir. HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV’nin bilinen birçok türü vardır ve bunlar arasında en çok 16 ve 18 tipleri rahim ağzı kanserine yol açmaktadır. Küçük yaşta, daha cinsel ilişkiye başlamamış kız çocuklarına uygulanacak HPV aşısı ile rahim ağzı kanseri önlenebilmektedir. HPV aşısı, en erken 9 yaşındaki çocuklara birkaç doz uygulanmaktadır. İleri zamanlarda kanser lezyonlarının oluşmasını önler ve olası enfeksiyonlardan korur. Var olan HPV enfeksiyonları için aşılar bir tedavi görevi görmemektedir. Bu nedenle erken yaşta yaptırılmalı ve olası kanser riski düşürülmelidir.
Rahim ağzı kanserinden korunabilmek için HPV aşısı yaptırmak etkili bir yöntem olabilmektedir. Ancak HPV aşısı da bütün HPV tiplerini tamamen korumada etkili olmayabilir. Bu nedenle HPV aşısı olunsa bile düzenli cinsel ilişki yaşamaya başlandığı zaman aksatmadan Pap smear testi yaptırılmalıdır.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi
Rahim ağzı kanserinin tedavisinde kanserin kaçıncı evre olduğu, hangi derecede olduğu gibi bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. Serviks kanseri tedavisinde radyasyon ve cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Rahim ağzı kanseri tedavisindeki amaç kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasıdır. Rahim ağzı kanseri ameliyatı ile rahim ağzındaki kanserli hücreler tamamen alınmaktadır, radyasyon tedavisi ile de vücudun dışından, kanserin olduğu bölgeye yüksek enerjili ışınlar verilerek hücrelerin ölmesi hedeflenmektedir. Radyasyon tedavisinin daha etkili olabilmesi için kemoterapi de uygulanabilmektedir. Kemoterapi sistematik yani ilaçlı tedavidir, cerrahi ve radyasyon tedavisi ise lokal tedavi olarak geçmektedir. Rahim ağzı kanserinin tedavisinde bir veya birkaç tedavi bir arada kullanılabilmektedir.